A hazai sofőr állások jelene és jövője

autó kormány

A szállítmányozáshoz kapcsolódó munkakörök népszerűsége az utóbbi években egyértelműen javuló tendenciát mutatott, mely azóta is stabilan tartja magát. Kérdés persze, hogy mennyit bír el a piac és milyen jövő várhat ezekre a feladatkörökre az állások palettáján.

Felfelé ívelő népszerűség

Az álláspiac gyakorlatilag állandó jelleggel egy kifejezetten sokszínű kínálattal bír még úgy is, hogy az elmúlt évtizedekben jelentős változásokon esett át. Ez a változás azonban jellemzően pozitívnak mondható, hiszen mára sok olyan munkakör is megjelent a palettán, melyek korábban még egyáltalán nem voltak jelen a hazai piacon. Ez persze egyenes következménye a technológiai fejlődésnek és a cégek optimalizált működésének, melyek új feladatköröket teremtenek az álláskeresők számára is.

A frissebb, modern állások mellett pedig természetesen stabil pozíciót foglalnak el a hagyományosabbnak mondható állások, melyek régóta a kínálat szerves részét képezik. Ezek népszerűsége ugyan sokszor hullámzó, de a választás lehetősége mindenki számára adott. Egyes munkák népszerűsége pedig az utóbbi években egyértelműen felfelé ívelő tendenciát mutat, köröket verve a korábban jellemző keresettségre. Ilyen például a legtöbb sofőr állás is.

volán mögött felépített karrier eddig is sok különböző munkakört kínált azok számára, akik hivatásos sofőrként akartak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, ma pedig olyan szegmensek is erősnek mondhatók, melyek korábban inkább a nagy fluktuáció miatt kerültek előtérbe. A sofőr állás palettán ma ugyanis már kifejezetten népszerűek a különféle futár munkák, melyek az utóbbi években kaptak szárnyra. Ennek persze határozott okai vannak, ám a kitartó popularitás talán már meglepőbb.

Kényszerből karrier

A sofőr állás paletta népszerűségének növekedését érdekes módon egy kényszerű szituáció szülte, nevezetesen a pár évvel ezelőtti járványhelyzet okozta lezárások. Az intézkedések okán ugyanis sajnos sok cég bezárni kényszerült, melynek folyományaként jelentős számú munkavállaló vesztette el állását. Egy ilyen szituációból pedig mindenki a lehető leggyorsabban szeretne kikecmeregni, a szállítmányozás világa pedig kiváló opciót jelentett ennek megoldására.

A logisztika területén a járvány ideje alatt sem állt meg a munka, hiszen ezt a fajta szolgáltatást a korlátozások mellett is probléma nélkül lehetett végezni. Az otthonra kényszerülő társadalom igényei okán pedig egyértelműen megszaporodtak a futárcégek teendői, hiszen a legtöbb terméket csak ilyen módon lehetett beszerezni, melyhez ezúttal már az élelmiszerek és háztartási cikkek is csatlakoztak. A növekvő kereslet pedig a sofőr állások számát is növelte.

A futár állások egyik nagy előnye volt – és a mai napig is az – hogy a munkába állás meglehetősen egyszerű. Adott esetben még jogosítványra sincs feltétlenül szükség, de ha valaki már legalább egy B-kategóriás vezetői engedéllyel rendelkezik, a karrierlehetőségek máris kedvezőbbek. A kényszermegoldás úgy tűnik sokaknál bevált, hiszen a munkavállalók jelentős százaléka maradt ezen a pályán. Ezen felbuzdulva pedig ma is sokan gondolják úgy, hogy egy sofőr állás perspektívái számunkra is kedvezőek.

csomagszállítás

Lehetőségek mindenkinek

sofőr állások olyannyira sokszínűek, hogy lényegében minden korosztály számára kínálnak lehetőségeket. A diákmunka 2024 évi palettáján is találhatunk olyan állásokat, melyek ehhez a szférához kötődnek, de természetesen a felnőtt korú munkavállalók jóval színesebb lehetőségekkel találkozhatnak. A futár állások mellett pedig természetesen ott vannak azok a munkakörök, melyek hagyományosan is népszerűnek mondható és a körülmények tekintetében is abszolút sajátos opciót kínálnak.

Az áruszállításon belül sok különböző kategóriába sorolhatók az állások, a személyautóktól egészen a több tonnás kamionokig. Jellemzően ez utóbbit tartják a leginkább klasszikus sofőr állásnak és valóban, a kamionos szakma még ma is egy külön életformát és karriert jelképez. A kereseti lehetőségek tekintetében is ezek az állások a legjobbak, ugyanakkor a nemzetközi viszonylatban végzett munkák egyik nagy hátránya a sokszor több hetes távollét és szigorú időbeosztás. Ha azonban valaki elhivatott ezzel a szférával kapcsolatban, a kitartás mindenképpen kifizetődik.

Az áruszállítás mellett természetesen a személyszállítás is töretlen népszerűségnek örvend, elsősorban a különböző taxi szolgáltatók jelenléte miatt. Egy ilyen sofőr állás vállalkozóként is egyszerűen végezhető, a jogszabályi feltételek pedig sok szempontból kedvezőbbek is, mint más munkakörök esetében. A munkába állás kritériumai persze ez esetben már jóval összetettebbek és szigorúbbak, ám ezzel együtt is sokan választják a személyszállítás e klasszikus formáját. A sofőr állások tehát várhatóan nem csak most, de a jövőben is megőrzik majd népszerűségüket.

Képek: profession.hu

 

Array