Mikor van Halloween?

mikor van halloween

Faragott töklámpások, jelmezbe öltözött gyerekek ijesztőre dekorált házakba csöngetnek csokiért, mindenki tudja, hogy ez csak Halloween napja lehet.  A hollywoodi filmeknek köszönhetően már az egész világon egyre ismertebb, és népszerűbb ez az ünnep. De mikor van Halloween pontosan? Ha nem tudod mikorra kell elkészülni a töklámpásoddal, íme az útmutató.

Mikor van Halloween?

Ha megnézzük, hogy honnan is ered a Halloween elnevezés, máris választ kapunk arra a kérdésre, hogy mikor van Halloween. A Halloween az „All Hallows Eve” kifejezésből ered, ami a mindenszentek előtti éjszakát jelenti. Mindenszentek november 1-én van, az az előtti éjszaka pedig október 31. Tehát Halloween-t október 31-én ünnepeljük.

Mivel ez egy állandó dátumú ünnep, így minden évben október 31-én ünnepeljük

2020. október 31-én szombaton

2021. október 31-én vasárnap

2022. október 31-én hétfőn

2023. október 31-én kedden

De lehetséges, hogy ez változni fog,  ugyanis az USA-ban  aláírás gyűjtést kezdtek annak érdekében, hogy a Halloween dátumát október 31-ről október utolsó szombatjára tegyék át. Az aláírásgyűjtők azzal érvelnek, hogy biztonságosabb, hosszabb, és kevésbé stresszes lenne az ünnep, ha átraknák szombatra. Az USA-ban nem munkaszüneti nap sem október 31-e, sem november 1., így valóban sokkal kényelmesebb lehetne az ünneplés, ha mindig hétvégére esne, és nem munkanapra, úgy hogy másnap is dolgozni kell.

Kérdés, hogy mekkora esély van arra, hogy Halloween napját megváltoztassák, ugyanis egy ősrégi ünnepről van szó. A Halloween kelta eredetű ünnep, amit a kelta újév napján,  október 31-én ünnepeltek. Ezen a napon megköszönték a napistennek, hogy a földet és a termést gazdaggá tette. Később a gallok úgy tartották, hogy ezen a napon az élők és a halottak közötti világ megnyílik, és a halottak visszatérnek, hogy pusztulást idézzenek elő, és megakadályozzák a bő termést. Eredetileg azért öltöztek maskarákba, hogy őket elijesszék…

Nézd meg ezeket is:

Array