Halloween eredete

halloween eredete, halloween története

Halloween az egyik legnépszerűbb ünnep az USA-ban. Karácsony után erre az ünnepre költik a legtöbb pénzt tökre, jelmezekre, édességre, dekorációra. Mit ünneplünk Halloweenkor, és honnan származik ez az ünnep? 

Halloween eredete, Halloween története

A Halloweenre a legtöbb ember amerikai ünnepként gondol, pedig nem Amerikából származik és az eredete egész régi időkre nyúlik vissza.

A kelták egyik legszentebb ünnepe a Samhain volt, ami az újév, valamit a sötét és hideg évszak kezdetét is jelentette. A kelta hit szerint az újév előestéjén, vagyis október 31-én a világ rendje felborul, fellibbennek az evilág és a túlvilág (természetfeletti) közötti határok, és az emberfeletti lények, valamint a halottak szabadon járhatnak köztünk. Számos szertartás kapcsolódott ehhez az ünnephez, amelyeknek a célja az volt, hogy távol tartsák a szellemeket.

Ez a hagyomány később keveredett több római ünneppel, és beépült a római katolikus egyház által tartott mindenszentek és halottak napja ünnepkörbe.  Az  ősi hiedelmek szerint október utolsó napján az eltávozott lelkek útra kelnek és megpróbálnak visszatérni az élők világába. Az emberek tűzgyújtással, felvonulással ünnepeltek, valamint különféle jelmezekbe öltözve próbálták megtéveszteni a szellemeket, hogy azok maradjanak távol otthonaiktól.

Amerikába az ír, skót, walesi bevándorlók honosították meg ezeket a hagyományokat, ahol egyre népszerűbb lett. A tévének és a filmeknek köszönhetően pedig mára az egész világon elterjedt.

Halloween jelentése

A Halloween szó mindenszentek előestéjét jelenti, ami az “All Hallows Eve” kifejezés rövidítésével alakult ki. Mindenszentek november 1-én van, Halloween pedig október 31-én.

Hogyan ünneplik Halloweent?

Az emberek maszkokat vesznek és jelmezbe öltöznek. A tradicionális Halloween jelmezek természetfeletti figurák, például vámpírok, szörnyek, szellemek, csontvázak, boszorkányok és ördögök alapján készülnek, de manapság népszerűek a szuperhős és hercegnő jelmezek is.

Halloween jelmezek

A házakat feldíszítik halloweeni dekorációval, aminek fontos kelléke a Jack O’Lantern, azaz a faragott töklámpás. A töklámpás érdekessége, hogy az ír bevándorlók általában karórépából készítettek faragott lámpát. Amikor ez a szokás megérkezett az USA-ba, ahol a tök őshonos, a karórépát felváltotta a tök, mivel a tökből sokkal könnyebben lehetett, látványosabb lámpákat faragni. A farmerek már direkt olyan fajtákat nemesítenek, amik a legideálisabbak a tökfaragáshoz. A Halloween tök történetéről részletesen a linkre kattintva tudsz olvasni.

Ha magad készítenél töklámpást, akkor olvasd el a Halloween tökfaragás lépésről lépésre cikket, ahol Halloween töksablonokat is találsz.

Halloween tökfaragás lépésről lépésre

A “Csokit vagy csalunk!” a tévének köszönhetően talán az egyik legismertebb Halloween szokás. Ez elsősorban a gyerekek programja, mikor jelmezbe öltözve bekopogtatnak a házakba “Csokit vagy csalunk!” felkiáltással és csokit gyűjtenek. A “Csokit vagy csalunk!” hagyományról részletesebben a linkre kattintva tudsz olvasni.

Halloween partykon szokták még Halloween napját ünnepelni. Jelmezbe öltözött emberek különféle Halloween játékokkal szórakoztatják egymást, és persze nem maradhatnak el a hagyományos halloweeni ételek és italok sem, mint például a sütőtökös pite, és a szellemes, tökös formájú Halloween sütik.

 

Halloween jelképei

  • pók
  • denevér
  • fekete macska
  • szellem
  • boszorkány
  • töklámpás
  • csontváz
  • alma
  • madárijesztő
  • bagoly

Halloween jelképeiről bővebben itt tudsz olvasni.

halloween jelképei

Érdekességek Halloweenről

Halloweenkor több édességet adnak el az USA-ban, mint Valentin-napon.

Halloween nagy üzlet a boltok számára, a második legjövedelmezőbb ünnep karácsony után. Míg 2010-ben 5,8 milliárd dollárt költöttek az amerikaiak Halloweenkor, 2015-ben már közel 7 milliárdot.

A gyerekek 50%-a csokit szeretne kapni Halloweenkor, 24% cukorkát, és 10 % gumicukrot.

A legnépszerűbb csoki 2017-ben a mogyoróvajas csoki kosár (peanut butter cup) volt. Ezen kívül népszerű volt még a snickers, twix, kit kat, nerds, sour patch kids, és skittles.

peanut butter cup

Létezik olyan betegség, hogy Halloween fóbia (Samhainophobia), mikor valaki betegesen fél a Halloweentől. 

Az amerikaiak 86% díszíti fel a lakását Halloweenkor.

Harry Houdini az ismert illuzionista és szabaduló művész Halloween napján halt meg 1926-ban.

A legenda szerint ha pókot látsz Halloween éjszaka, az azt jelenti, hogy egy szeretett ember figyel téged.

Egy másik legenda szerint, aki Halloween éjszakáján kifordított ruhában hátra felé sétál, boszorkányt fog látni.

Belleville városában betiltották a csoki gyűjtést 12 éves kor felett. Aki megszegi ezt a szabályt, azt akár 1000 dollárra is büntethetik.

Alabamában tilos papnak öltözni, aki ezt megteszi arra bírságot szabhatnak ki, vagy le is tartóztathatják.

Márton napot, amit november 11-én ünnepelnek, régen “régi halloweennek” nevezték, talán mert sok hasonlóság van a két ünnep között, például a lámpások.

Halloween Magyarországon

A halloweeni szokások Magyarországon a 2000-es évek elején kezdtek elterjedni. Egyre többen szerveztek Halloween bulikat, készítettek töklámpást, öltöztek ijesztő jelmezekbe, készítettek sütőtökös pitét ezen a napon, és Halloween tematikájú rendezvényeket is elkezdtek szervezni. Magyarországi halloweenről bővebben itt tudsz olvasni.