Mexikói halottak napja

halottak napja mexikóban

A halottak napja Mexikóban az egyik legfontosabb vallási ünnep. Mexikóban egészen más felfogásban ünneplik a halottak napját, mint Magyarországon vagy Európában. Látványos jelmezekkel, meghökkentő sminkkel, felvonulásokkal, eszem-iszommal. Tudj meg mindent a mexikói halottak napjáról!

Mi a spanyol neve az ünnepnek?

Spanyolul „Día de Muertos” ami szó szerint halottak napját jelent, de találkozni lehet még a Día de los Muertos, és Día de los Fieles Difuntos kifejezésekkel is.

Mikor ünneplik a mexikói halottak napját?

Minden évben november 1-én és 2-án ünneplik. Hagyomány szerint november 1-én az elhunyt gyermekekre emlékeznek, november 2-án pedig az elhunyt felnőttekre. November másodika munkaszüneti nap Mexikóban.

Az ünnepre való felkészülés már korábban elkezdődik, vannak, akik napokkal, hetekkel, akár egy évvel korábban elkezdik a készülődést.

Ez egy ősi ünnep Mexikóban, már az aztékok is ünnepelték, de akkor augusztusban volt az időpontja.

Mit ünnepelnek a mexikói halottak napján?

Európai szemmel akár morbidnak is tűnhet ez a fajta harsány ünneplés halottak napján, de korántsem erről van szó. Az élet folytonosságát ünneplik, a mexikói kultúrában a halál az emberi létezés körforgásának része. A halottak napjában nem a szomorúságot látják, hanem a lehetőséget az ünneplésre, hiszen hitük szerint ezen a napon a holtak felkelnek, és velük együtt ünnepelnek.

2008-ban az UNESCO ezt a hagyományt felvette a Szellemi kulturális örökség listájára. 

Hogyan ünneplik a mexikói halottak napját?

Az ünneplés módja régiónként és városonként eltér, mindenhol megvannak a helyi szokások. De vannak olyan szokások is, amik szinte mindenhol jellemzőek.

Felvonulások

A Mexikóvárosban rendezett nagy felvonulás a legismertebb, de kisebb településeken is szerveznek körmenetek az ünnep alkalmából. Ezeken a felvonulásokon jellemző, hogy Catrina-nak öltöznek és sminkelik magukat. La Catrina eredetileg José Guadalupe Posada karikatúra-művész festménye volt, ami egy díszes női népviseletbe öltöztetett csontvázat ábrázolt.

La Catrina, azaz mexikói halottak napi smink elkészítését a linkre kattintva találod.

felvonulás halottak napja mexikó

La Ofreanda – az emlékezés oltára

A családok oltárokat készítenek az elhunytaknak, amiket az otthonukban, temetőben, parkokban állítanak fel. Ezek a színes oltárok a szeretet egyéni kifejezési formái az elhunyt iránt, emlékezés a közös élményekre.

Ezek az oltárok általában több részből állnak. Tartalmaznak fotókat az elhunytról, vallási szimbólumokat, mint például a Guadelupei Szűzanya szobra, felajánlásokat az elhunytnak, játékokat a gyerekeknek, tequilát vagy mexcalt a felnőtteknek. Kerülnek még rá személyes dísztárgyak, az elhunyt kedvenc ételei, Pan de Muerto, gyertyák. Vannak akik  lavórt és törülközőt raknak rá, hogy az elhunytak szelleme felfrissülhessen az oltárhoz érkezéskor.

A családok kilátogatnak a temetőbe, rendbe teszik, feldíszítik a sírokat, és ott is oltárakat állítanak fel.

Mexikói halottak napja jelképei

Koponyák – Calaveras

Színesre festett koponya az egyik jelképe a mexikói halottak napjának. Cukorból is készítik őket, amik aztán az oltárokra kerülnek.

színes koponyák

A halál virága – Flor de muerto

Egy sárga virág a jellegzetes szimbóluma az ünnepnek, amit „flor de muerto”-nak, azaz a halál virágának nevezik. Természetesen az oltárokra kerül ebből a virágból is. Ez a virág számunkra is ismerős lehet, ugyanis ez nem más, mint a bársonyvirág, vagy közismertebb nevén a büdöske.

mexikói halottak napja virág, oltár

A halál kenyere – Pan de muerto

A legtöbb ünnephez kapcsolódik egy jellegzetes étel, a mexikói halottak napjához pedig a „pan de muerto”, azaz a halál kenyere. Ez egy édes pékáru, a brióshoz lehetne hasonlítani, amit általában narancshéjjal, narancsvirágvizzel, ánizzsal ízesítenek, ez régiótól függ. Csont és koponya motívumokkal szokták díszíteni. Fontos kísérője a fahéjjal ízesített forró csokoládé, ami igazán jól jön a hűvös novemberi napon.  

Pan de muerto receptért kattints a linkre!

pan de muerto

Tudod hogyan ünneplik a halottak napját Spanyolországban? Katt a linkre és megtudod!

Array