7 tipp a Halloween tök tartósításához

Halloween tök tartósítása

Onnantól kezdve, hogy a tököt leszedik, elindul a lebomlási folyamat. De a megfelelő helyen tárolt tök eláll akár 3-6 hónapig is. Íme néhány bevált tipp, hogyan lehet a Halloween tököt tartósítani, hogy minél tovább használható legyen!

7 tipp a Halloween tök tartósításához

1.Mivel azután, hogy a tököt leszedik elindul a lebomlási folyamat, ezért fontos, hogy olyan tököt vásárolj, ami egészséges, nincsenek rajta foltok, vagy puha részek.

2. A tököt száraz, hűvös helyen tárold a felhasználás előtt és felhasználás után is. Jó lehet a terasz, erkély, vagy akár a hűtőszekrény is. Meleg helyen hamar penészedni kezd.

3. Amint a tököt felvágod, és a belseje érintkezik a levegővel, a lebomlási folyamat felgyorsul. Ezért lehetőleg csak a felhasználás előtt készítsd el a töklámpást, ne hetekkel korábban. Az amerikaiak szerint maximum 5 nappal Halloween előtt szabad elkészíteni.

4. A tökfaragás során távolítsd el a tök tetejét, és a magokat. Jó alaposan tisztítsd meg a tök belsejét, csak egy vékony fal maradjon, így kevésbé fog megromlani.

tökfaragás magok eltávolítása

5. Mielőtt kifaragnád a mintát, a tök belsejét mosd át hipós vízzel, ez elpusztítja a penészedést okozó gombákat és mikroorganizmusokat. Innentől kezdve a tök már fogyasztásra alkalmatlan lesz, de emiatt ne bánkódj, mert a Halloween tök eléggé íztelen.

6. A tök kiszáradását úgy tudod lassítani, ha időnként vízbe áztatod.

7. A kifaragott felületet kend be vazelinnel, vagy fújd le hajlakkal, ezzel meggátolod, hogy a tök húsa a levegővel érintkezzen. 

Kellemes tökfaragást!

Array