Sütőtök diéta

sütőtök diéta

A sütőtök egy nagyon sokoldalú zöldség, hiszen készíthetünk belőle töklámpást, finomabbnál finomabb édes és sós ételeket, és még a fogyást is segítheti. Létezik ugyanis a fogyni valók számára egy sütőtök diéta

Miért segítheti a sütőtök a fogyást?

A sütőtök kevés kalóriát és sok rostot tartalmaz. 10 dkg sütőtök energiatartalma mindössze 80 kcal, amihez 16 gramm rost párosul. A sütőtökben található rostok lassítják az étel felszívódását, ezáltal elősegítik a vércukorszint egyenletesen tartását, ami segíti a fogyást.

Emellett a magas rosttartalom csökkenti az éhségérzetet, mert az ilyen ételek fogyasztása után tovább érezzük jóllakottnak magunkat, ami szintén hasznos dolog, ha fogyni szeretnénk.

A rostoknak köszönhetően a sütőtöknek béltisztító hatása is van, ami a gyorsabb és könnyebb emésztésnek köszönhetően tovább segítheti a fogyást.

A sütőtök nagyon tápláló zöldség, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Több káliumot tartalmaz, mint például a banán. A kálium segíti a vízháztartást rendben tartani, és vérnyomáscsökkentő hatása van. Ezen kívül a sütőtökben sok A, B, C, és E vitamin található valamint béta-karotin, ami az egyik legjobb antioxidáns.

Sütőtök fajták – Többféle sütőtökkel találkozhatsz az árusoknál, tudj meg róluk többet a linkre kattintva!

Hogyan működik a sütőtök diéta?

A sütőtök diétának több változata is létezik. Az első változatban csak sütőtököt szabad enni, bármilyen formában, nyersen, levesként, sütve, turmixként, pürésítve. Fontos, hogy ezt maximum 2-3 napig szabad csak csinálni. Ezt a verziót nem ajánlom senkinek! Bár a sütőtök sok értékes tápanyagot tartalmaz, csak sütőtök fogyasztásával nem lehet kiegyensúlyozottan táplálkozni.

A sütőtök diéta másik verziója egy hétig tart, és nem is szabad tovább csinálni. Itt a sütőtökön kívül lehet más ételeket is fogyasztani.  A napi öt étkezésből két étkezést kell kiváltani a sütőtök valamilyen formájával. A többi étkezésre mérsékelt mennyiségben lehet fogyasztani csirkemellet, halat, zöldségeket, tojást, sovány sajtot. 

Sütőtök fogyókúra hátrányai

Bár a sütőtök jól beilleszthető a fogyókúrás étrendbe, önmagában a sütőtök fogyasztása nem okoz fogyást. Nem létezik olyan étel ami csak attól fogyasztana, hogy megesszük. 2-3 nap vagy egy hét alatt, amúgy sem nagyon lehetséges valódi fogyást elérni. Lehet, hogy a mérleg kevesebbet fog mutatni, de ez a béltartalom és a salakanyagok távozásának lesz köszönhető, és nem a testzsír csökkenésének.

Fogyáshoz arra van szükség, hogy kevesebb kalóriát együnk, mint amennyit felhasználunk. Ahhoz, hogy ezt tartani tudjuk, jó eszköz lehet a sütőtök a korábban részletezett pozitív hatásai miatt. Ha fogyni szeretnénk, akkor a sütőtököt fogyasszuk magas kalóriatartalmú ételek helyettesítésére. Például köretként, vagy desszertként. sütemény helyett. A legjobb, ha nyersen vagy sütve fogyasztjuk, a pürésített változatokat, mint sütőtök püré vagy sütőtök krémleves ritkábban fogyasszuk, mert a pürésítés által a rostok roncsolódnak és kevésbé fejtik ki jótékony hatásukat.

Próbáld ki a sütőtökös csirkemell ragut!

sütőtökös csirkemell ragu

Array