Sütőtökös csokirolád lágy csokoládékrémmel mindenkit levesz a lábáról, és a sütőtöknek köszönhetően nagyon puha, szaftos lesz a tésztája.
Ez a gluténmentes fatörzs nem csak a halloweeni bulik kedvence lesz, hanem akár a karácsonyi asztalra is kerülhet, mivel a sütőtök édes, és pompás színű, ezért igazán ünnepi külsőt kölcsönöz neki.
TIPP:
A sütőtök miatt ez a tészta tömörebb, ezért egy kevés szódabikarbónát is érdemes hozzáadni. De csak óvatosan a térfogatnövelővel, mert ha túlmegy, meggyűlhet a bajod a feltekerésével.
Sütőtökös csokirolád hozzávalók:
8 szelethez
A tésztához:
- 35 g puha vaj
- 50 g világos nádcukor vagy eritrit
- 2 db M-es egész tojás
- 125 g sült sütőtökpüré
- 50 g jelölten gluténmentes barna rizsliszt
- késhegynyi szódabikarbóna
A krémhez:
- 60 g gluténmentes étcsokoládé
- 50 g nádcukor vagy eritrit
- 10 g gluténmentes cukrozatlan kakaópor
- 200 g natúr, ligh krémsajt
- ½ narancs reszelt héja
Sütőtökös csokirolád elkészítése:
A sütőt melegítsd elő légkeverésen 160, légkeverés nélkül 175-180 fokra.
A puha vajat keverd fehéredésig a cukorral, majd add hozzá egyenként a tojásokat.
Mérj ki 125 g sült sütőtököt, pürésítsd, majd keverd bele a tojásos masszába.
A lisztet keverd össze a szódabikarbónával, majd dolgozd a masszába.
Terítsd ki egy darab sütőpapírt, és kb. 3-4 mm vastagságban, egyenletesen kend rá a masszát úgy, hogy egy kb. 35×30 cm-es téglalapot kapj.
Süsd 12-13 percen át, majd azonnal borítsd egy tiszta konyharuhára a tésztás felével, végül húzd le óvatosan a tetejéről a szilikonos sütőpapírt.
A tészta felületét szórd meg kevés rizsliszttel, majd még forrón tekerd fel a tésztát a konyharuhával együtt.
Hagyd kihűlni, majd óvatosan szedd le a konyharuhát a tésztáról.
TIPP: Én kettévágtam, így lett két kisebb tekercsem.
A csokoládét egy kisebb habüstben vízgőz felett olvaszd fel.
Add hozzá a cukrot, és a kakaóport, valamint a sajtkrém egyharmadát.
Ha felolvad, vedd le a tűzről, hűtsd le, majd keverd el benne a maradék krémsajtot.
Reszeld bele a narancshéjat, és hűtőben hűtsd le.
A csokoládé felével töltsd be a tekercseket, a másik felével pedig burkold le a felületüket.
Dekorálhatod mézes kekszmorzsával, és gránátalma magokkal.
TIPP: Betöltés után hagyd pihenni pár órát a hűtőben, és recés késsel szeleteld.
A recept eredetileg a glutenmentesdieta.hu weboldalon jelent meg, és a szerző engedélyével lett publikálva.