Csokit vagy csalunk!

csokit vagy csalunk

Csokit vagy csalunk! – Halloween éjszakáján ezzel a mondással kopogtatnak a jelmezbe öltözött gyerekek a házakba, de mit is jelent ez a kifejezés pontosan, és honnan ered?

Csokit vagy csalunk angolul

Csokit vagy csalunk angolul „Trick or treat!” A Csokit vagy csalunk kifejezés nem adja vissza 100 %-ig ennek a jelentését, szokták még „Csokit vagy csínyt!”, „Finomságot vagy csínyt!”, „Adsz vagy kapsz”-nak is fordítani.

csokit vagy csalunk angolul, trick or treat

Mit jelent a Csokit vagy csalunk?

A Csokit vagy csalunk azt jelenti, hogy a házigazdák vagy adnak csokit a gyerekeknek, ha nem, akkor a gyerekek valamilyen játékos csínyt követnek el velük szemben. A gyakorlatban a házigazdák szinte mindig édességet adnak,  már előre készülnek csoki készletekkel, tehát nem igazán van valós tétje ennek a kérdésnek.

A gyerekek különféle jelmezekbe öltöznek, mivel a Halloween a szellemek elüldözéséről szól, ezért gyakran rémisztő öltözetet választanak, de bárminek lehet öltözni, szuperhősnek vagy más népszerű mesefigurának is. A csokigyűjtés október 31-én 17:30 és 21:30 között zajlik. Azok, akik részt akarnak venni, feldíszítik a házaikat műpókhálóval, csontvázakkal, szellemekkel, töklámpásokat készítenek. A szomszédok sokszor versengenek, hogy kinek a dekorációja ijesztőbb, ötletesebb. Vannak olyanok is, akik nem dekorálják a házukat, csak egy lámpával a verandán jelzik, hogy lehet hozzájuk jönni csokit gyűjteni. Olyanok is vannak, akik csak kiraknak egy kupac édességet a verandájukra, és bárki vehet belőle.

A gyerekek csoportokba verődve kopogtatják sorra a házakat, a „Csokit vagy csalunk!” felkiáltással, és gyűjtik az édességet. Otthon persze összeszámolják mekkora zsákmányt sikerült összegyűjteniük, és a gyerekek között is van egy versengés, hogy ki tudott több csokit szerezni. Hogy mennyire népszerű a csokigyűjtő Halloween szokás az is jól mutatja, hogy az USA-ban Halloween előtt adják el az éves csokiforgalom negyedét.

Csokit vagy csalunk eredete

A gyermekek édességért háztól-házig körbejáró szokásának eredete az írországi óhazába nyúlik vissza egészen a XVI. századig, nagy valószínűséggel az ír, angol és skót bevándorlók vitték magukkal, és honosították meg az USA-ban. Nagy-Britanniában a szegény gyerekek jártak házról-házra, és énekeltek, vicceket meséltek, táncoltak, és cserébe kaptak a házigazdáktól ételt, bort és pénzt.

Bár a Halloween egy vidám ünnep és a gyerekek ünnepe, vannak szülők, akik féltik a gyereküket. Elterjedtek olyan pletykák, hogy voltak akik mérgezett csokit adtak a gyerekeknek. Volt két mérgezéses eset, de nem arról volt szó, hogy szándékosan akarták volna megmérgezni mások gyerekeit. 1970-ben egy 5 éves detroiti kisfiú halt meg heroin túladagolásban. A csokikban megtalálták a heroint, de később kiderült, hogy a család rakta oda, hogy a nyomozókat félrevezessék. Az történt, hogy a kisfiú megtalálta a nagybátyja heroinját, és megette. 

A másik halálos eset, ami a „Csokit vagy csalunk!” hagyományhoz kapcsolódik 1974-ben történt. Egy 8 éves kisfiú halt meg Houstonban mérgezett csokitól. Kiderült, hogy az apja adta a mérgezett csokit a kisfiúnak és a húgának, mert korábban életbiztosítást kötött a gyerekeire, és meg akarta kapni a pénzt. A kislány szerencsére nem evett a mérgezett csokiból.

Csokit vagy csalunk a parkolóban

2000-ben szervezték először a „Trick or treat!” egy speciális változatát, a „Trunk or treat!”-et. Ez egy szójáték,  azt jelenti, hogy „csomagtartót vagy csokit”. Ez egy olyan rendezvény, ahol a „Csokit vagy csalunk!” csokigyűjtést egy parkolóban szervezik meg. Akik részt akarnak venni, beállnak a parkolóba (általában egy iskola vagy templom parkolójába) feldíszítik az autóikat, a gyerekek jelmezbe öltöznek, és autóról autóra járnak csokit gyűjteni. Azért találták ki ezt a módszert, mert sok szülő féltette a gyerekét, hogy idegen házakba kopogtasson, illetve vannak olyan környékek, ahol a házak nagyon messze, akár több kilométerre vannak egymástól, ott a gyerekeknek máshogy nem lenne lehetősége részt venni ebben a játékban.

Érdekességek a Csokit vagy csalunk szokásról

gyerekek 50%-a csokit szeretne kapni Halloweenkor, 24% cukorkát, és 10 % gumicukrot.

A legnépszerűbb csoki 2017-ben a mogyoróvajas csoki kosár (peanut butter cup) volt. Ezen kívül népszerű volt még a snickers, twix, kit kat, nerds, sour patch kids, és skittles.

peanut butter cup

Belleville városában betiltották a csoki gyűjtést 12 éves kor felett. Aki megszegi ezt a szabályt, azt akár 1000 dollárra is büntethetik.

A szülők 90%-a lop a gyerekek által gyűjtött csokiból.

Array