Tradicionális Halloween szokások

tradicionális halloween szokások

Hogyan ünneplik a Halloweent? A töklámpás készítésről és a jelmezbe öltözésről valószínű a legtöbb ember hallott, de ezeknél sokkal több hagyomány kapcsolódik ehhez az ünnephez. Ismerkedj meg a legérdekesebb Halloween szokásokkal!

Tradicionális Halloween szokások

Először kezdjük a legismertebb, legelterjedtebb Halloween szokásokkal.

Jelmezbe öltözés

A jelmezbe öltözés az egyik legrégebbi Halloween szokás. Több száz évvel ezelőtt az emberek azt hitték, hogy Halloween estéjén a holtak szellemei visszatérnek, és beköltözhetnek az élőkbe. Azért öltöztek jelmezekbe, hogy megtévesszék a szellemeket.

A tradicionális Halloween jelmezek természetfeletti figurák, például vámpírok, szörnyek, szellemek, csontvázak, boszorkányok és ördögök alapján készülnek. Idővel az Egyesült Államokban a jelmezválaszték szélesedett szuperhősökre,  hírességekre, nindzsákra, hercegnőkre, ma már gyakorlatilag bárminek lehet öltözni, a gyerekek általában az éppen aktuális mesehősöket preferálják. Régen a Halloween jelmezeket házilag készítették, de az 1930-as évektől már az üzletekben is lehet kész jelmezeket vásárolni. Egyre nagyobb divat, hogy az emberek a háziállataikat is (kutya, macska, ló) is beöltöztetik, és már az állatok számára is lehet jelmezeket vásárolni.

Halloweeni állatos képeket a linkre kattintva találsz.

Halloween jelmezek

halloween jelmezek kutyák

 

Töklámpás faragás

A töklámpás faragás szintén az egyik legnépszerűbb Halloween szokás, ami már az egész világon elterjedt. Budapesten is szoktak Töklámpás Fesztivált rendezni, ami nem csak a lámpásokról szól, hanem egyben egy jótékonysági rendezvény is. A töklámpás készítés hagyománya Írországból származik, és eredetileg karórépából készítették, de ahogy ez a szokás elterjedt az USA-ban, a karórépát felváltotta a sütőtök, ami ott könnyebben elérhető, és a tökből készült lámpás sokkal látványosabb is.

Jack o lantersn, halloween töklámpás faragás

Édesség gyűjtés – Csokit vagy csalunk!

Másik népszerű Halloween szokás az édességgyűjtés. A jelmezbe öltözött gyerekek bekopogtatnak a házakba Csokit vagy csalunk! (Trick or treat!) felszólítással, és a házigazdáktól édességet kapnak. Eredetileg karamellás almát kaptak a gyerekek, de mára már ezt felváltotta a csoki.

csokit vagy csalunk halloween

 

Halloween party

A Halloween partik a XX. század elején kezdtek elterjedni, mikor a Halloween sokkal inkább egy közösségi ünneppé vált, mint vallásivá. Felnőtteknek és gyerekeknek is rendeznek partikat, különböző játékokkal, Halloween ételekkel, és jelmezekkel. A házigazdák természetesen a házukat is kidekorálják, amihez gyakran használják az ősz terméseit, és szimbólumait, mint például a sütőtök, kukorica, madárijesztő.  A Halloween tradicionális színei a fekete és a narancssárga, és néha a lila.

Halloween ház diszítés

 

Almahalászat

Az almahalászat egy régi Halloween szokás,  a lányok titokban megjelölik az almájukat, mielőtt egy hordó vízbe dobják őket. Az almák a vízben lebegnek és a legényeknek a fogaikkal ki kell venniük. Ha valamelyik lány lehetséges kedvese fogaival elkap egy almát, akkor a hiedelem szerint a jövőben összekerülhetnek.  Állítólag akinek először sikerül kiszednie az almát, az fog először megházasodni, és az a lány, aki Halloween éjszaka az almáját a párnája alá teszi, a jövendő férjéről fog álmodni.

Másik vicces Halloween szokás, mikor egy kötélre fellógatnak fánkot, almát, vagy bármilyen másik ételt, és a versenyzőknek a kezük használata nélkül kell megenniük.

 

Jóslás

Úgy gondolták, hogy a Halloween remek időszak, hogy megjósolják az emberek jövendőbelijét. Erre több módszer is létezett.

Alma hámozás

Egy almát meg kell hámozni, úgy, hogy a héja minél hosszabb csíkban maradjon. Ezt az almahéjat a lánynak át kell dobnia a válla felett, és meg kell nézni, hogy a földre esett almahéj milyen betűt formáz. Ezzel a betűvel fog kezdődni a férje keresztneve.

Mogyoró pörkölés

Két szem mogyorót pörkölnek a tűzön, az egyik mogyoró jelképezi azt a személyt, aki pörköli, a másik mogyoró pedig azt a személyt, aki után vágyakozik. Ha a mogyorók szépen pörkölődnek, az azt jelzi, hogy összeillenek, de ha az egyik mogyoró kipattog, akkor az nagyon rossz jel.

Tükörbe nézés

Halloween éjjelén a lányok ha egy gyertyát tartva a kezükbe hosszasan néztek a tükörbe, a válluk felett megláthatták a tükörben a jövendőbelijük arcát.

Jóslás ételből

Másik Halloween szokás, hogy sütnek egy tradicionális ír gyümölcskenyeret (Barmbrack-ot), és ebben belesütnek különböző tárgyakat. Az jósolja meg a jövőt, hogy abban a szeletben, amit kapsz, milyen tárgy lesz.

  • ruhadarab – balszerencse vagy szegénység
  • pénzérme – gazdagság, jó szerencse
  • gyűrű – házasság
  • gyűszű – hajadonság
  • gomb – agglegénység
  • gyufa szál – gyakori veszekedések a házasságban

 

Ijesztő történetek mesélése / Horror filmek nézése

Régen a Halloween fontos része volt, hogy ijesztő történeteket meséltek egymásnak szellemekről, boszorkányokról, ördögről. Ez a szokás alakult át horror filmek nézésévé, és minden év októberében kidobnak egy új horror filmet, hogy legyen mint nézni Halloween estéjén.

Halloween szokások Írországban

Írországban Halloweenkor tüzet gyújtanak, a házakat karórépával, gyertyákkal és faragott tökkel díszítik. Sokan tűzijátékot is fellőnek, bár ez elvileg tiltott. Írországban a Halloween egyik fontos kellék a Barmbrack, ami egy gyümölcskenyér.

Halloween szokások Skóciában

Skóciában szintén jellemző a tűzgyújtás, és a jóslási rituálék. Halloween napján egy népszerű a játék az úgynevezett „dooking”, amikor kötélre lógatott fánkot kell a versenyzőknek megenniük bekötött szemmel és hátratett kézzel.

Halloween szokások Romániában

Romániában Drakula történetét ünneplik Halloweenkor. A legenda szerint Drakula időként visszatér kísérteni.

Melyik Halloween szokás tetszik a legjobban?

Array