Sütőtökös csokirolád – gluténmentes

sütőtökös csokirolád

Sütőtökös csokirolád lágy csokoládékrémmel mindenkit levesz a lábáról, és a sütőtöknek köszönhetően nagyon puha, szaftos lesz a tésztája.

Ez a gluténmentes fatörzs nem csak a halloweeni bulik kedvence lesz, hanem akár a karácsonyi asztalra is kerülhet, mivel a sütőtök édes, és pompás színű, ezért igazán ünnepi külsőt kölcsönöz neki.

TIPP:

A sütőtök miatt ez a tészta tömörebb, ezért egy kevés szódabikarbónát is érdemes hozzáadni. De csak óvatosan a térfogatnövelővel, mert ha túlmegy, meggyűlhet a bajod a feltekerésével. 

Sütőtökös csokirolád hozzávalók:

 8 szelethez

A tésztához:

  • 35 g puha vaj
  • 50 g világos nádcukor vagy eritrit
  • 2 db M-es egész tojás
  • 125 g sült sütőtökpüré
  • 50 g jelölten gluténmentes barna rizsliszt
  • késhegynyi szódabikarbóna

A krémhez:

  • 60 g gluténmentes étcsokoládé
  • 50 g nádcukor vagy eritrit
  • 10 g gluténmentes cukrozatlan kakaópor
  • 200 g natúr, ligh krémsajt
  • ½ narancs reszelt héja

Sütőtökös csokirolád elkészítése:

A sütőt melegítsd elő légkeverésen 160, légkeverés nélkül 175-180 fokra.

A puha vajat keverd fehéredésig a cukorral, majd add hozzá egyenként a tojásokat.

Mérj ki 125 g sült sütőtököt, pürésítsd, majd keverd bele a tojásos masszába.

A lisztet keverd össze a szódabikarbónával, majd dolgozd a masszába.

Terítsd ki egy darab sütőpapírt, és kb. 3-4 mm vastagságban, egyenletesen kend rá a masszát úgy, hogy egy kb. 35×30 cm-es téglalapot kapj.

Süsd 12-13 percen át, majd azonnal borítsd egy tiszta konyharuhára a tésztás felével, végül húzd le óvatosan a tetejéről a szilikonos sütőpapírt.

A tészta felületét szórd meg kevés rizsliszttel, majd még forrón tekerd fel a tésztát a konyharuhával együtt.

Hagyd kihűlni, majd óvatosan szedd le a konyharuhát a tésztáról.

TIPP: Én kettévágtam, így lett két kisebb tekercsem.

A csokoládét egy kisebb habüstben vízgőz felett olvaszd fel.

Add hozzá a cukrot, és a kakaóport, valamint a sajtkrém egyharmadát.

Ha felolvad, vedd le a tűzről, hűtsd le, majd keverd el benne a maradék krémsajtot.

Reszeld bele a narancshéjat, és hűtőben hűtsd le.

A csokoládé felével töltsd be a tekercseket, a másik felével pedig burkold le a felületüket.

Dekorálhatod mézes kekszmorzsával, és gránátalma magokkal.

TIPP: Betöltés után hagyd pihenni pár órát a hűtőben, és recés késsel szeleteld.

A recept eredetileg a glutenmentesdieta.hu weboldalon jelent meg, és a szerző engedélyével lett publikálva.

Summary
recipe image
Recipe Name
Sütőtökös csokirolád
Author Name
Published On
Total Time