Halloween tök ehető? Itt a válasz!

halloween tök ehető

A Halloween tök szép nagy, nagyon látványos töklámpást lehet belőle faragni, de vajon sütőtökös pitét vagy sütőtök levest is lehet belőle készíteni?

Ehető-e a Halloween tök?

A rövid válasz, hogy van amelyik igen, és van amelyik nem.

Ahhoz, hogy megválaszoljuk a kérdést, hogy ehető-e a Halloween tök, érdemes kicsit megismerkedni a fajtájával. Mikor az Egyesült Államokban egyre népszerűbb lett a töklámpás faragása, és egyre nagyobb kereslet lett a tökökre, a farmerek  elkezdtek olyan fajtákat nemesíteni, amik a legalkalmasabbak a tökfaragáshoz. Az volt a fő szempont, hogy minél jobban lehessen faragni, nem az, hogy minél finomabb legyen, mert az emberek nem főzni akarták. A Halloween tök méretéhez képest kevés a húsa, és a húsa nem túl ízletes, elég semleges az íze. Az USA-ban az eladott tökök 99 %-át töklámpás készítésére használják fel, nem főzésre.

Ettől még ehető, csak nem túl finom, bár egyesek szerint intenzív fűszerezéssel finom ételeket lehet belőle készíteni.

A Halloween tök magját, viszont bátran fel lehet használni, pirítva finom tökmag készíthető belőle.

Kivétel erősíti a szabályt!

Hogy ne legyen ilyen egyszerű a történet, nem minden esetben fogyasztható a Halloween tök. 

Ha töklámpást készítettél belőle, és a tartósítása végett bekented vazelinnel, vagy átmostad hipóval, onnantól kezdve már emberi és állati fogyasztásra is alkalmatlanná vált!

Az utóbbi években a Halloween tökök mellett sok helyen árulnak dísztököket is.  Vannak akik a dísztökre hiszik, hogy Halloween tök, pedig két külön dologról van szó.

A dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért a fogyasztásuk már kis mennyiségben is erősen kellemetlen tüneteket okoz!

halloween tök, dísztök különbség

A dísztökök emberi fogyasztásra alkalmatlanok, és már kis mennyiség is hányást, gyomorgörcsöt, hasmenést, kiszáradást okozhat. Ezért vásárláskor mindig győződj meg róla, hogy milyen fajtájú tököt vásároltál, és kérdezd meg az eladót, hogy az a fajta ehető-e vagy sem!

Array