A halloween fontos kelléke a sütőtök, nem csak töklámpás formájában, hanem sütőtökös ételek formájában is, mint például a sütőtök leves. Ez a sütőtökleves tejszín nélkül készül így laktózérzékenyek is fogyaszthatják.
Sütőtök leves hozzávalók:
- 450 g sütőtök
- 40 g hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 480 ml zöldség alaplé
- 240 ml kókusztej
- 2 evőkanál juharszirup, vagy méz
- 1/4 teáskanál fahéj
- 1/4 teáskanál szerecsendió
- 1/4 teáskanál só
- 1/4 teáskanál őrölt fekete bors
- olívaolaj
- tökmag a tálaláshoz
Sütőtök leves elkészítése:
1.Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
2. A sütőtököt darabold fel, távolítsd el a magjait, helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 45-50 percig, míg a tök meg nem puhul.
3. Ha a tök megsült, vedd ki a sütőből, pihentesd 10 percig, majd a sült tök húsát válaszd le a héjáról egy éles késsel vagy egy kanállal.
4. Melegíts egy kevés olívaolajat egy lábosban, és párold üvegesre a felaprított hagymát és fokhagymát.
5. Add a hagymához a tököt, alaplevelet, kókusztejet, juharszirupot a fűszereket, és lassú tűzön főzd össze.
6. Egy botmixer vagy egy turmixgép segítségével pürésítsd a sütőtök levest.
7. A már leturmixolt sütőtök levest tedd vissza a tűzre, és főzd még 5-10 percig. Kóstold meg, és ha szükséges adjál még hozzá fűszereket ízlésed szerint.
8. Tálaláskor szórd meg a sütőtök levest tökmaggal.
forrás