Sütőtök fajták

sütőtök fajták

A Halloween egyik fontos kelléke a tök, mind töklámpás, mind tökös ételek formájában. Többféle sütőtök fajta létezik, és nem mindegy, hogy melyikből készítesz töklámpást, és melyikből sütőtökös pitét.  Íme egy rövid bemutató a sütőtök fajtákról és felhasználásukról!

Sütőtök fajták

Halloween tök

A halloween tök neve is jól mutatja, hogy ezt a fajtát szokták legtöbbször használni Halloweenkor. Az USA-ban, mikor a töklámpás készítés egyre népszerűbb lett, a farmerek elkezdtek olyan tökfajtákat nemesíteni, amik leginkább alkalmasak voltak a tökfaragáshoz. Ami a felhasználását illeti, az USA-ban az eladott Halloween tökök 99 %-át töklámpás készítésére használják fel, nem főzésre. Ez nem véletlen, mert bár a Halloween tök ehető, az íze elég semleges ízű. Ettől még megfelelő fűszerezéssel főzésre, sütésre is fel lehet használni, de ha finom sütőtökös ételeket szeretnél készíteni, ne ezt a fajtát válaszd! Inkább készíts belőle töklámpást, amiről útmutatót a linkre kattintva találsz!

Egyre több helyen árulnak dísztököt halloween tökként. A dísztök nem ehető, sőt mérgező, szóval vásárláskor mindig kérdezd meg az eladót, hogy az a tök, amit árul, az ehető-e vagy sem!

halloween tök1

 

Kanadai sütőtök / orange sütőtök / sonkatök

A kanadai sütőtöknek jellegzetes hosszúkás, körte alakja van. Többek között azért is egyre népszerűbb a háziasszonyok körében, mert kisebb a mérete, átlagosan 2-4 kg egy darab, míg más fajták akár 5-10 kg-osak is lehetnek. A húsa élénk narancssárga, könnyű feldolgozni, mert vékony a héja, és vastag a húsa, és krémes állagú, ezért jól lehet felhasználni levesek, ivólevek, főzelékek, piték készítéséhez, olyan receptekben, ahol a sütőtököt pürésíteni kell. 

kanadai sütőtök, orange sütőtök

Sütőtökös tekercs mascarponés krémmel

sütőtökös tekercs mascarponés krémmel

Hokkaido tök

A Hokkaido tök egy Magyarországon kevésbé ismert sütőtök fajta. Japán Hokkaido szigetről kapta a nevét, de eredetileg Amerikából származik. Kisebb méretű 3-5 kg-os, élénk narancssárga a színe. Az íze kifejezetten édes, remekül használható levesekhez, szószokhoz, pitékhez, riozottóhoz, köretnek, lekvárnak vagy tölteni is lehet. A héja is ehető. 

hokkaido sütőtök

Sütőtökös csirkemell ragu

sütőtökös csirkemell ragu

 

Nagydobosi sütőtök

A nagydobosi sütőtök héja szürke színű, általában 5-10 kg-os, 6-10 részben cikkelyezett. A húsa vastag, kemény és narancssárga. Az íze édes, telt, sütésre kifejezetten alkalmas, de pálinkát és lekvárt is szoktak belőle készíteni.

 

nagydobosi sütőtök

Főznél valami finomat? Nézz körül a sütőtök receptek között!

Array