A sütőtökkrémlevesnél a könnyű, nem tömény, sós változatot részesítem előnyben, mivel a sütőtök úgyis édes, tehát a végeredmény pikánsan sós-édes borsos , fokhagymás leves lesz kis főzőtejszínnel. Ez a leves forrón, minden feltét nélkül, csak úgy bögréből eliszogatva is nagyon jól tud esni a hideg napokon.
Tejszínes sütőtök krémleves hozzávalók:
- 70 dkg megsütött, héj nélküli sütőtök
- 1 nagy fej hagyma (10-15 dkg )
- 2-3 normál gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint ( nekem 3 teáskanál )
- bors ízlés szerint
- 2-3 evőkanál olaj, vagy vaj
- 1 dl főzőtejszín 10- 20%-os
- 1,5 l víz, lehet kevesebb is ha sűrűbbre szeretnénk készíteni
Tejszínes sütőtök krémleves elkészítése:
1.Előző nap, vagy aznap magházától megtisztítom és félbevágva sütőben puhára sütöm a sütőtököt. Miután megsült és kicsit kihűlt, leveszem a héját. 70 dkg -ot lemérek belőle, késsel felszeletelem és egy tálban félre teszem. ( A többit megesszük frissen, vagy sütőtökös süti készül belőle. )
2. A hagymát, fokhagymát megpucolom, a hagymát felszeletelem. Kevés olajon, vagy vajon megdinsztelem a hagymát, majd hozzáadom a sütőtököt, az egészet átkeverem, sózom, borsozom. Felöntöm 1,5 l vízzel ( lehet kevesebb, ha sűrűbb levest szeretnénk ) és a fokhagymát is belereszelem a levesbe. Az egészet így összefőzöm kb. 20 perc alatt.
3. Leveszem a levest a tűzről és hozzáöntök 1 dl főzőtejszínt, a 10%-ossal könnyebb, a 20%-os tejszínnel krémesebb, sűrűbb levesünk lesz. Botmixerrel az egészet alaposan, pépesre dolgozom. Utána a tejszín miatt felforralom a krémes levest pár perc alatt.
4. Pirítot tökmaggal, krutonnal, levesgyönggyel, vagy csak úgy magában tálalom. Petrezselyemmel is díszíthetjük, vagy tehetünk a levesbe is belőle. Érdemes nagyobb fazékban (7l -es ) készíteni, a botmixer miatt, kb fél nagy fazék sütőtökkrémleves lesz a megadott mennyiségből.
A recept eredetileg a mesinasi.hu weboldalon jelent meg és a szerző engedélyével lett publikálva.