A sütőtökből nem csak édes, hanem finom sós ételeket is lehet készíteni, mint például ez a zsályás, krémes, tejszínes sütőtökös tészta.
Zsályás sütőtökös tészta hozzávalók:
- 340 g bucatini tészta (vagy bármilyen hosszú tészta spagetti, makaróni stb.)
- 1 db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db babérlevél
- 4-6 friss zsályalevél
- 2,5 dl száraz fehérbor
- 2,5 dl alaplé
- 2,5 dl sütőtök püré
- 125 ml habtejszín
- egy nagy csipet fahéj
- 1/2 teáskanál szerecsendió
- só
- bors
- olívaolaj
- parmezán a találáshoz
Sütőtökös tészta elkészítése:
1.Bő sós vízben főzd meg a tésztát al dente-re a csomagoláson található instrukció szerint.
2. Aprítsd fel a vöröshagymát és fokhagymát.
3. Melegíts két evőkanál olívaolajat egy serpenyőben, párold üvegesre a felaprított vöröshagymát és fokhagymát. Ez kb. 5 perc.
4. Add hozzá a babérlevelet és a zsályát és öntsd fel a borral. Főzd kb. 2 percig, míg felére nem redukálódik.
5. Add hozzá az alaplevet és a sütőtök pürét és keverd jól el.
6. Add hozzá a tejszínt és keverd újra át.
7. Add a sütőtökös tésztához a fűszereket, fahéjat, szerecsendiót, sót, borsot, és főzd még kb. 10 percig, míg a szósz be nem sűrűsödik.
8. Add a kifőzött tésztát a szószhoz, és keverd jól át, hogy a szósz bevonja a tésztát mindenhol.
9. Frissen tálald, szórd meg parmezánnal a tetejét. Ha extrábbra szeretnéd kolbászmorzsával is gazdagíthatod.