Narancsos sütőtökös kevert süti

narancsos sütőtökös kevert süti

Őszi – téi napokon, amikor sütök sütőtököt, a legédesebb részét megesszük frissen, melegében, vagy sütőtökös sütit készítek belőle, aznap vagy másnap.

Nagyon egyszerű 10 perc alatt összerakható kevert sütőtökös süti recept. Gazdag, narancsos, fahéjas ízvilággal, nem száraz, könnyű, de mégis szaftos süti. 

sütőtökös piskóta/süti gyerekeknek is tökéletes finomság, kirándulásra is vihetjük magunkkal, de suliban uzsonnaként is megállja a helyét. Krémet is készíthetünk hozzá akkor mutatós, gazdag desszert lesz belőle.

Ezt a sütit még azok is szeretik, akik utálják a sütőtök jellegzetes ízét, mivel a süteményben ezt nem lehet érezni. Aki szereti a répatortát, annak is érdemes elkészíteni. Mindig sült és nem nyers sütőtököt használok a recepthez, amit előző nap is megsüthetünk és felhasználásig hűtőbe teszünk.

Narancsos sütőtökös süti hozzávalók:

  • 300 g sült, héjából kivett sütőtök
  • 5 db tojás
  • 300 g liszt
  • 200 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 narancs héja reszelve
  • 1/2 citrom héja reszelve
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 mokkáskanál mézeskalács fűszer ( elhagyható )
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 3 evőkanál tejföl ( elhagyható )
  • 1 evőkanál narancslé 
  • 0,75 dl olaj, vagy 8 dkg  olvasztott, de nem forró vaj/margarin

Sütőtökös kevert süti elkészítése:

1.A sütőben puhára sült sütőtök minél édesebb részéből 300g sütőtököt félre teszünk és hűlni hagyjuk – előző nap is megsüthetjük.

2. A tojásokat, a cukorral egy nagyobb keverőtálban krémesre, világosra verjük egy robotgéppel. Minden további hozzávalóval alaposan elkeverjük, a sütőtököt villával áttörve adjuk hozzá és a sütőporos, szódabikarbónás lisztet keverjük hozzá a legvégén. Az egészet homogénre keverjük a robotgéppel.

3. Előmelegítem a sütőt 170°C-ra. Egy kb 25-30 cm-es tepsibe ( tortánál: 24,26 cm átmérőjű legyen ) sütőpapírt teszek. Beleöntöm a sütőtökös masszát.

4. 170°C-on, alsó-felső sütési módnál kb 40-45 perc alatt készre sütöm. A lényeg, hogy lassan, alacsonyabb hőmérsékleten süljön, mivel a sütőtök sok nedvességet tartalmaz, ezért fontos, hogy belül is, alul is átsüljön a tészta. Villát beleszúrva ellenőrizzük ezt,, ha nem tapad rá sehol a tészta, akkor kész.

5. Porcukorral meghintve, vagy krémmel megkenve, szeleteljük, tálaljuk.

A recept eredetileg a mesinasi.hu blogon lett publikálva, és a szerző engedélyével lett publikálva.

sütőtökös süti készítésének lépsei

Summary
recipe image
Recipe Name
Narancsos sütőtökös kevert süti
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time