A sütőtök egy sokoldalúan felhasználható alapanyag, finom, krémes sütőtökös rizottó is készülhet belőle. Gordon Ramsay zsályával ízesíti, de a kakukkfű is nagyon jól illik hozzá. Mint minden rizottónál itt is nagyon fontos, hogy kerekszemű, rizottó rizsből készüljön, mert úgy lesz tökéletes a végeredmény. A hosszú szemű rizs fajták, mint például a basmati rizs nem valók ehhez a recepthez.
Sütőtökös rizottó hozzávalók:
- 50 dkg kanadai sütőtök
- 20 dkg rizottó rizs
- 6 dl alaplé
- 7 dkg parmezán sajt
- 4 dkg vaj
- 3 evőkanál olívaolaj
- 12 db zsályalevél
- só
- bors
Sütőtökös rizottó Gordon Ramsay receptje:
1 Hámozd meg a sütőtököt, kapard ki a magjait, és vágd fel kb. 1 centis kokckákra.
2. Forrósítsd fel az alaplevet.
3. Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, és a zsályaleveleket süsd ropogósra az olajban. Vedd ki, és tedd félre egy konyhai papírtörlőn.
4. Tedd a serpenyőbe, a zsályás olajba a sütőtök kockákat, és folyamatosan kevergetve, közepes lángon párold majdnem puhára.
5. Vedd ki a sütőtököt a serpenyőből, 1/3-át tedd félre.
6. A 2/3 sütőtököt egy kevés víz hozzáadásával turmixold le.
7. Egy mélyebb, vastagabb falú edényben melegíts fel egy evőkanál vajat és egy evőkanál olívaolajat.
8. Add hozzá a mosatlan rizottó rizst, és pirítsd üvegesre folyamatosan kevergetve.
9. Adj egy kevesett a felforrósított alapléből a rizshez, és folyamatosan kevergesd. Ha elfogyott a folyadék, adj megint hozzá egy kis alaplevet és kevergesd tovább. Ezt folytasd addig, míg a rizs „al dente” nem lesz, vagy amíg az alaplé el nem fogy.
10. Keverd a rizottóhoz a sütőtökpürét.
11. Majd a sütőtök kockákat is keverd hozzá. Sózd és borsozd.
12. Végül keverd a sütőtökös rizottóhoz a hideg vajat és a reszelt parmezánt.
13. Húzd le az edényt a tűzről, takard le egy fedővel és pihentesd 1-2 percig.
14. A sütőtökös rizottót frissen tálald a tetejére tedd a ropogósra sült zsályaleveleket.