Sütőtökös rizottó Gordon Ramsaytől

sütőtökös rizottó, Gordon Ramsay recept

A sütőtök egy sokoldalúan felhasználható alapanyag, finom, krémes sütőtökös rizottó is készülhet belőle. Gordon Ramsay zsályával ízesíti, de a kakukkfű is nagyon jól illik hozzá. Mint minden rizottónál itt is nagyon fontos, hogy kerekszemű, rizottó rizsből készüljön, mert úgy lesz tökéletes a végeredmény. A hosszú szemű rizs fajták, mint például a basmati rizs nem valók ehhez a recepthez.

Sütőtökös rizottó hozzávalók:

  • 50 dkg kanadai sütőtök
  • 20 dkg rizottó rizs
  • 6 dl alaplé
  • 7 dkg parmezán sajt
  • 4 dkg vaj
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 12 db zsályalevél
  • bors

Sütőtökös rizottó Gordon Ramsay receptje:

1 Hámozd meg a sütőtököt, kapard ki a magjait, és vágd fel kb. 1 centis kokckákra.

2. Forrósítsd fel az alaplevet.

3. Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, és a zsályaleveleket süsd ropogósra az olajban. Vedd ki, és tedd félre egy konyhai papírtörlőn.

4. Tedd a serpenyőbe, a zsályás olajba a sütőtök kockákat, és folyamatosan kevergetve, közepes lángon párold majdnem puhára.

5. Vedd ki a sütőtököt a serpenyőből, 1/3-át tedd félre.

6. A 2/3 sütőtököt egy kevés víz hozzáadásával turmixold le.

7. Egy mélyebb, vastagabb falú edényben melegíts fel egy evőkanál vajat és egy evőkanál olívaolajat.

8. Add hozzá a mosatlan rizottó rizst, és pirítsd üvegesre folyamatosan kevergetve.

9. Adj egy kevesett a felforrósított alapléből a rizshez, és folyamatosan kevergesd. Ha elfogyott a folyadék, adj megint hozzá egy kis alaplevet és kevergesd tovább. Ezt folytasd addig, míg a rizs „al dente” nem lesz, vagy amíg az alaplé el nem fogy.

10. Keverd a rizottóhoz a sütőtökpürét.

11. Majd a sütőtök kockákat is keverd hozzá. Sózd és borsozd.

12. Végül keverd a sütőtökös rizottóhoz a hideg vajat és a reszelt parmezánt.

13. Húzd le az edényt a tűzről, takard le egy fedővel és pihentesd 1-2 percig.

14. A sütőtökös rizottót frissen tálald a tetejére tedd a ropogósra sült zsályaleveleket.

Summary
recipe image
Recipe Name
Sütőtökös rizottó
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Array