A sajttorta az egyik legnépszerűbb desszert az Egyesült Államokban, így érthető, hogy halloween és az őszi szezon sem múlhat egy saját sajttorta variáció nélkül. Az édes sütőtök nem csak a sütőtökös pitében, de sütőtökös sajttortában is nagyon finom.
Sütőtökös sajttorta hozzávalók:
Kekszes alaphoz:
- 80 g kakaós zabkeksz
- 40 g olvasztott vaj
- sütőtök fűszerkeverék vagy mézeskalács fűszerkeverék
Sajttorta krémhez:
- 140 g sütőtök püré
- 315 g mascarpone
- 85 g finomítatlan nádcukor (ha nincs, akkor kristálycukor)
- 2 db tojás
- 1 csapott evőkanál keményítő
- 1 púpos kávéskanál sütőtök fűszerkeverék vagy mézeskalács fűszerkeverék
Sütőtökös sajttorta recept:
1 Készítsd el a sütőtök pürét, a leírást itt találod.
2. A kekszet daráld le egy késes aprítóban, keverd hozzá az olvasztott vajat, és nyomkodd egy sütőpapírral bélelt tortaforma aljába. Tedd a hűtőbe, míg a krém készül, hogy megszilárduljon.
3. A tojásokat keverd el a cukorral, keményítővel és a sütőtök fűszerkeverékkel.
4. Add hozzá a szobahőmérsékletű mascarponét és keverd simára, kicsi habosítsd.
5. Végül add a krémhez a sütőtököt is. Lehetőleg homogén legyen a krém, lehet hogy szükség lesz botmixerre, hogy ezt sikerüljön elérni.
6. Kóstold meg a krémet, az íz függ attól is, hogy mennyire édes sütőtök. Ha szükséges adj még hozzá cukrot.
7. Óvatosan öntsd a sütőtökös krémet a kekszes alapra, és egyengesd el.
8. Tedd a sütőtökös sajttortát 160 fokra előmelegített sütőbe, és süsd fél órát légkeveréssel.
9. Vedd le a hőfokot 120 fokra, és süsd még kb. 35 percig. Egyes elméletek szerint gőzben szebben sül a sajttorta, így a sütő aljába tehetsz egy tálban egy kevés vizet.
10. A sütőtökös sajttorta akkor készül el, amikor a közepe még kicsit remegős. Hűlés közben még szilárdulni fog.
11. Zárd el a sütőt, és hagyd a sütőtökös sajttortát a sütőben kihűlni. Ha kihűlt, tedd hűtőbe, és pár óra múlva már fogyasztásra kész!