A sütőtök püré nagyon sokoldalúan felhasználható, lehet belőle köret, babáknak étel, és számos sütőtökös étel alapja, mint például a sütőtökös pite, sütőtökös muffin vagy sütőtökös latte.
Amerikában annyira elterjedt, hogy a sütőtök pürét konzervben árulják, de házilag is könnyedén el lehet készíteni, csak idő kell hozzá.
A pürésítés előtt a sütőtököt hőzekelni kell, ez lehet sütés vagy főzés. Én a sütés pártján állok, mert bár több időbe telik, de sokkal karakteresebb lesz az íze a sütéstől.
Milyen tökből készítsünk sütőtök pürét?
A nagydobosi és a kanadai sütőtök a legjobb választás.
Édesen és sósan is felhasználható
A sütőtök pürét édesen is el lehet készíteni, egy kis mézzel, fahéjjal ízesítve, így finom palacsinta töltelék lehet belőle. Ha sósan fűszerezzük, akkor meg köretként használhatjuk.
Sütőtök püré hozzávalók:
- 50 dkg sütőtök
- fűszerek opcionálisan
Sütőtök püré készítése:
A sütőtök sütésével kell kezdeni:
1.Melegítsd elő a sütőt 220 fokra.
2. Szeleteld a sütőtököt kb. 8-10 cm-es darabokra, és egy kanállal távolítsd el magjait.
3. Helyezd a sütőtök darabokat egy sütőpapírral bélelet tepsibe, és süsd 220 fokon 30 percig.
4. Csökkentsd a hőfokot 200 fokra, és süsd még 30 percig.
5. Végül csökkentsd a hőfokot 160 fokra, és süsd még kb. 20-30 percig, míg meg nem puhul a sütőtök.
6. Hűtsd ki a sütőtököt, majd egy kanál segítségével vájd ki a sütőtök húsát a héjáról, és tedd egy robotgépbe, ahol pürésítsd.
Sütőtök püré főzve:
1 Hámozd meg a sütőtököt, úgy a legegyszerűbb, ha kisebb darabokra vágod és zöldséghámozóval meg tudsz szabadulni a héjától.
2. A megpucolt tököt darabold fel kisebb 3-4 cm-es kockákra.
3. Tedd egy lábosba a feldarabolt tököt, öntsd fel annyi vízzel, hogy épphogy ellepje.
4. Főzd közepes lángon, míg a tök meg nem puhul.
5. Szűrd le a sütőtököt, és a főzlét tedd félre.
6. Turmixgépben vagy botmixerrel pürésítsd a tököt. Ha túl sűrűnek találod, adj hozzá egy keveset a főzővízből.
7. Tedd vissza a tűzre a sütőtök pürét és forrald fel.
Sütőtök püré tárolása
Néhány napig hűtőben lehet tárolni, ha csak később használnád fel, akkor fagyaszd le, vagy befőttes üvegekben légmentesen lezárva, dunsztolni kell.