A sütőtök a halloween jelképe és gyakran fogyasztanak sütőtökből készült ételeket ezen a napon. Az egyik legegyszerűbb sütőtökös étel a sült tök. Bármennyire is egyszerű, van néhány dolog, amire figyelni kell a sütőtök sütése során, hogy tökéletes legyen végeredmény.
Tippek a sütőtök sütéséhez
Az egyik legfontosabb dolog, a megfelelő sütőtök kiválasztása. Számos sütőtök fajta létezik, de nem mindegyik ideális a sütéshez. Például a halloween tökként árult sütőtök sem, ugyanis ezt a fajtát töklámpás faragáshoz fejlesztették ki, nem azért, hogy gasztronómiai élményt nyújtson. A nagydobosi vagy kanadai sütőtök viszont jó választás lehet sült tökhöz. Olyan sütőtököt válassz, ami szép narancssárga és kemény a húsa. Ha szeletelt sütőtök vásárolsz, akkor megvan az az előnye, hogy látod, hogy milyen a sütőtök húsa, nem érhet meglepetés.
Másik fontos dolog, hogy a sütőtököt egyforma, és ne túl nagy méretű darabokra szeleteld fel.
A jó végeredményhez az is hozzásegít, ha nem túl sok tököt sütsz egyszerre. Maximum 2 kg sütőtököt tegyél a sütőbe, különben túl sok gőz keletkezik a sütés során, és a tök párolódni fog és nem sülni.
Sütőtök sütése lépésről lépésre
1.Melegítsd elő a sütőt 220 fokra.
2. Darabold fel a sütőtököt 8-10 cm-es darabokra.
3. Egy kanál segítségével távolítsd el a magokat.
4. Helyezz egy sütőpapírt a tepsibe, így sokkal könnyebb lesz takarítani.
5. Helyezd a sütőtök darabokat a tepsibe, ne túl szorosan, legyen köztük néhány cm távolság.
6. Tedd a sütőtököt a sütőbe, és süsd 30 percig.
7. Csökkentsd a hőfokot 200 fokra, és süsd még 30 percig.
8. Végül csökkentsd a hőfokot 160 fokra, és süsd még kb. 20-30 percig, míg meg nem puhul a sütőtök.