Írországban nincs Halloween Barmbrack nélkül. A Barmbrack egy gyümölcskenyér, amit általában vajjal és egy csésze teával szolgálnak fel, és egy népszerű halloweeni szokás kapcsolódik hozzá.
A tésztájába különböző tárgyakat szoktak belesütni, és az, hogy, ki melyik tárgyat találja a saját szelet sütijében, megmutatja számára a jövőt.
- ruhadarab – balszerencse vagy szegénység
- pénzérme – gazdagság, jó szerencse
- gyűrű – házasság
- gyűszű – hajadonság
- gomb – agglegénység
- gyufa szál – gyakori veszekedések a házasságban
Manapság általában már csak egy darab gyűrűt szoktak belesütni, és aki ezt a gyűrűt megtalálja, az szerencsés lesz. Írországban a boltokban is lehet kész Barmbrack-ot kapni, és azokba is általában egy darab gyűrűt rejtenek el, hogy kövessék a hagyományt.
Barmbrack – Ír halloweeni gyümölcskenyér hozzávalók:
- 225 g liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 375 g aszalt gyümölcs vegyesen
- 2,5 dl hideg tea
- 0,5 dl whiskey vagy tea
- 125 g barna cukor
- 1/2 teáskanál mixed spice (ez egy speciális fűszerkeverék a fő összetevői a fahéj és a szerecsendió, Magyarországon mézeskalács fűszerkeverékkel a legegyszerűbb helyettesíteni)
Barmbrak recept:
1.Az aszalt gyümölcsöket áztasd be a teába és a whiskeybe egy éjszakára.
2. Melegítsd elő a sütőt 170 fokra, és bélelj ki sütőpapírral egy gyümölcskenyér formát.
3. Tedd egy tálba a lisztet, cukrot, fűszerkeveréket és keverd össze.
4. Üsd a tojást a lisztes keverékhez, és egy fakanál segítségével keverd össze.
5. Adagolj a tésztához a teás whiskeyből (amiben az aszalt gyümölcsök áztak) annyit, hogy a tészta összeálljon. (Valószínű nem lesz szükséged az összes folyadékra.)
6. Végül keverd a beáztatott aszalt gyümölcsöket is a tésztába.
7. Tedd a tésztát a sütőpapírral bélelt sütőformába, és süsd 1 óráig.
8. Ha megsült a Barmbrak, vedd ki a sütőből és várd meg míg kihűl, majd vedd ki a sütőedényből.
9. Ha teljesen kihűlt, csomagold fóliába, és pihentesd egy-két napig fogyasztás előtt.
10. Szeletekre vágva, vajjal szokták kínálni.