Hagyományos Halloween ételek

hagyományos halloween ételek

Milyen ételeket szoktak készíteni Halloweenkor? Ismerkedj meg a hagyományos Halloween ételekkel és próbáld ki őket Te is!

Hagyományos Halloween ételek

Mivel Halloween az ősz végén, október 31-én van, így az őszi zöldségeknek, gyümölcsöknek fontos szerep jut a halloweeni asztalon is. A Halloween egyik szimbóluma az alma, amihez még egy régi Halloween szokás is kapcsolódik, az almahalászat.

Karamellás alma

Az almahalászaton kívül az almából édesség is készül, az almát karamellbe mártják. Régen a gyerekek a „Trick or Treat”, azaz „Csokit vagy csalunk” csokigyűjtéskor nem csokit, hanem karamellás almát kaptak. Karamellás alma receptet a linkre kattintva találsz.

karamellás alma

Cider

A cidert magyarul almabornak szokták fordítani de az angolszász országokban régi hagyománya és rengeteg fajtája létezik. Van alkoholmentes cider is, ami annyiban különbözik a hagyományos almalétől, hogy savanyúbb az íze, és nem szűrik le, tehát rostot is tartalmaz. Nem csak Halloweenkor, hanem Háladáskor is szokták fogyasztani, ha nagyon hideg az idő, akkor felmelegítve is szokták kínálni.

Természetesen létezik a cidernek alkoholos változata is, ami a Halloween partyk fontos szereplője. Felnőtteknek szánt Halloween játékokban is felhasználják, például amikor az almahalászat során a játékosoknak nem vízben, hanem ciderben lebegő almákat kell kihalászniuk a szájukkal.

cider, almabor

Kukorica

A kukorica szintén egy hagyományos Halloween étel, ami több formában is az asztalra kerül.

Grillezett kukorica

Halloweenkor hagyománya van a tűzgyújtásnak, és ijesztő történetek mesélésének a tűznél. Ezt a tevékenységet jól össze lehet kötni grillezéssel, ezért a grillezett kukorica gyakori Halloween étel, akkor is, ha nem kültéri partyt tartanak. 

grillezett kukorica

Popcorn, pattogatott kukorica

A popcorn szintén hagyományos Halloween ételnek számít, édes és sós változatban is fogyasztják, van hogy kis popcorn labdákat készítenek belőle. Egyszerű és praktikus étel Halloween partykra.

popcorn, halloween

Candy Corn

A Candy Corn, azaz kukorica cukorka a Halloween fontos kelléke, annyira, hogy gyakran Halloween cukorkának is szokták nevezni. Hasonló szerepe van ennek a cukornak Halloweenkor Amerikában, mint a szaloncukornak karácsonykor Magyarországon. 1880 óta gyártják ugyanazon recept szerint. A kukorica szem formájáról kapta a nevét, és cukorból, kukoricaszirupból, cukrászviaszból és színező anyagokból készítik

candy corn halloween

Barmbrack

Írországban nincs Halloween Barmbrack nélkül. A Barmbrack egy gyümölcskenyér, amit általában vajjal és egy csésze teával szolgálnak fel, és egy népszerű halloweeni szokás kapcsolódik hozzá.

A tésztájába különböző tárgyakat szoktak belesütni, és az, hogy,  ki melyik tárgyat találja a saját szelet sütijében, megmutatja számára a jövőt.

  • ruhadarab – balszerencse vagy szegénység
  • pénzérme – gazdagság, jó szerencse
  • gyűrű – házasság
  • gyűszű – hajadonság
  • gomb – agglegénység
  • gyufa szál – gyakori veszekedések a házasságban

Manapság általában már csak egy darab gyűrűt szoktak belesütni, és aki ezt a gyűrűt megtalálja, az szerencsés lesz. Írországban a boltokban is lehet kész Barmbrack-ot kapni, és azokba is általában egy darab gyűrűt rejtenek el, hogy kövessék a hagyományt.

Barmbrack receptért kattints a linkre!

barmbrack ír halloweeni gyümölcskenyér

Bonfire toffee (karamellás cukor)

Az Egyesült Királyságban számít hagyományos Halloween ételnek, ez a kemény karamellás cukor. Régebben egész évben árulták, de mára már csak a Halloween szezonban kapható, de otthon is el lehet készíteni, amiben segít az alábbi videó.

 

Sütőtökös ételek

A sütőtök az USA-ban vált a Halloween jelképévé, és nem csak töklámpás faragására használják, hanem Halloween ételek készítésére is. Bármilyen sütőtökös étel szóba jöhet, a legnépszerűbbek a sütőtökös pite, sütőtök leves, sütőtökös muffin, de tökmagot is szoktak pirítani.

sütőtökös pite, pumpkin pie

Array